Jaki kolor farby wybrać do kuchni?

Kolory odgrywają w kuchni istotną rolę. Nie tylko tworzą atmosferę wnętrza, ale mogą także wpływać na nasz apetyt. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się białe aranżacje zarówno w kuchniach stylowych (angielskich, prowansalskich),jak i nowoczesnych (minimalistycznych czy loftowych). Na drugim biegunie znajdują się kuchnie w intensywnych kolorach, a nawet w czerni. Jak dobrać odpowiedni dla nas kolor dopasowany zarówno do naszych oczekiwań, jak i do kreowanego przez nas wnętrza? Oto kilka wskazówek.

Kuchnia biała. Kuchnia w białym kolorze zawsze będzie modna i uniwersalna. Biel idealnie sprawdzi się w kuchniach niewielkich, a także tych połączonych z salonem. Optycznie powiększy przestrzeń, doświetli ją i stanie się znakomitym tłem dla kolorowych mebli kuchennych czy dodatków.

Biała kuchnia

Szara kuchnia. Szare ściany sprawią, że kuchnia będzie surowa w odbiorze. To kolor znakomity do wnętrz o charakterze loftowym. Częstym zabiegiem ocieplającym surowość szarości jest zestawienie go z naturalnym drewnem (szafki, blaty). Powstały kontrast stanowi zestaw uniwersalny, pasujący do dodatków w różnych kolorach.

Kuchnia w kolorze szarym

To dobra, bezpieczna propozycja dla osób nielubiących eksperymentować z wystrojem wnętrza.

Kuchnia brązowa. Brązy są w kuchniach dość popularne. To kolor apetyczny, przywołujący na myśl słodycz czekolady. Aby kuchnia nie była zbyt przytłaczająca, warto ją zestawić z jasną (białą lub kremową) zabudową kuchenną lub jasną okładziną podłóg. Na ciemnym brązowym tle ładnie prezentuje się też jasny blat kuchenny.

Kuchnia brązowa

Taka kuchnia stanowi jakby negatyw tradycyjnej kuchni, gdzie nasycenie barw jest skomponowane odwrotnie. Daje to bardzo ciekawy efekt końcowy – kuchnia jest przytulna i ma niekiedy kawiarnianą atmosferę.

Kuchnia niebieska. Polecana dla osób lubiących chłodne odcienie. To kolor optycznie powiększający przestrzeń, sprawdzający się w niewielkich kuchniach, w których się jedynie podgrzewa posiłki, a nie tworzy wielodaniowe uczty. Do niebieskich ścian pasują fronty białe w kolorze jasnego drewna lub beżu.

Kuchnia niebieska

Kuchnia czerwona. Dzięki czerwieni wnętrze kuchni stanie się ciepłe i przytulne. To idealna barwa do kuchni, poprawiająca apetyt i wprowadzająca wyjątkową atmosferę. Czerwone ściany stworzą znakomite, wyróżniające się tło dla bladych, nijakich szafek. To kolor, który warto wykorzystać w celu radykalnej odmiany pomieszczenia.

Czerwona kuchnia

Kuchnia czarna. To oryginalne bardzo nowoczesne i efektowne rozwiązanie. Sprawdzi się w dużych, jasnych wnętrzach. W mniejszych czarny kolor może przytłaczać i przygnębiać. Polecana osobom odważnym, lubiącym eksperymentować. Kolor wprowadzany najczęściej w postaci wybarwienia nim jednej ściany lub jej fragmentu. Zastosowany w inteligentny sposób dodaje wnętrzu nowoczesności i powoduje efekt zaskoczenia.

Kuchnia w kolorze czarnym

Kuchnia żółta. Kolor żółty poprawia apetyt i wzmacnia trawienie. To barwa, która stosowana jest w kuchni dość często. Stosując barwę żółtą, warto „wyciszyć ją” dodatkami lub meblami w spokojniejszych, neutralnych kolorach – białym, szarym lub brązowym.

Kuchnia żółta

Kuchnia różowa. Rzadko spotykany w kuchni odcień. Trudny do zastosowania i skomponowania. W połączeniu z czernią i sztukaterią może jednak stworzyć ciekawe wnętrze w stylu glamour.

Kuchnia różana

Kuchnia pomarańczowa. To kolor idealny do kuchni zarówno o większej, jak i mniejszej powierzchni. Jest apetyczny, energetyczny, pobudzający do działania. Wprowadza wyjątkową, przyjazną atmosferę. Pięknie wygląda w połączeniu z białym i czarnym, a także szarym.

Kuchnia brzoskwiniowa

Wybierając kolor dla swojej kuchni warto kierować się jednak nie tylko zasadami poprawności, lecz przede wszystkim własnymi upodobaniami. Wtedy miejsce to stanie się przestrzenią, w której przebywać będziemy chętnie i z radością.


Galeria:

123127129.jpg
Oceń ten artykuł:
Średnia ocena: 3,3 - Ilość głosów: 38
Drukuj
Kanał
inspiracyjny
Kanał
korporacyjny