Kuchnia nie tylko do gotowania

Idealna kuchnia łączy w sobie wiele funkcji – nie służy tylko do gotowania i spożywania posiłków, ale pozwala też przyjemnie spędzić czas. Funkcjonalna i estetyczna kuchnia bardzo często staje się sercem domu, ulubionym miejscem całej rodziny.

Połączenie kuchni z jadalnią

Pomysłów na aranżację przestrzeni kuchennej jest całe mnóstwo, dlatego trudno wyodrębnić w tym obszarze wiodące trendy. Stylistyka oraz zastosowane rozwiązania związane są przede wszystkim z indywidualnymi potrzebami i upodobaniami domowników. Urządzając kuchnię, należy wziąć pod uwagę cały szereg wymogów, które podporządkowane są przede wszystkim przestrzeni. Praktyczną i zachwycającą pod względem estetycznym kuchnię - bez względu na to, czy mamy do czynienia z małą, dużą, otwartą czy zamkniętą przestrzenią – uzyskamy dzięki dobrze przemyślanemu planowi, który obejmie komfort pracy, bezpieczeństwo, higienę oraz spektakularne wrażenia wizualne.

Podświetlone szafki kuchenne

ARANŻOWANIE MAŁEJ KUCHNI

Małe mieszkanie, najczęściej oznacza także niewielką kuchnię, która dzięki dobrej organizacji i zastosowaniu odpowiednich trików może wyglądać przestronnie i być naprawdę funkcjonalna. Aranżacja małej kuchni to nie problem, a kreatywne wyzwanie! Przede wszystkim oszczędzajmy przestrzeń, zapewnijmy mobilność i dostępność do kuchennych szafek, sprzętów i zakamarków. Wyeliminujmy z ich otoczenia wszystkie zbędne elementy. Mała kuchnia powinna być prosta i zabudowana. Przeszklone fronty wiszących szafek optycznie powiększą przestrzeń. Doskonale sprawdzą się także otwarte półki. Ułożona na nich zastawa będzie pełniła podwójną funkcję – praktyczną oraz dekoracyjną. Odpowiednio podświetlone półki pozwolą uzyskać wrażenie głębi. Pamiętajmy, że nawet w małej kuchni znajdzie się miejsce na pomagającą oszczędzić czas oraz energię zmywarkę!

Nowoczesna kuchnia w stonowanych kolorach

KOLORY

KOLORY ŚNIEŻKA SATYNOWA

  • 575 UPOJNA AMBROZJA

KOLORY ŚNIEŻKA KUCHNIA-ŁAZIENKA

  • 803M zniewalająca wanilia

W aranżacji kuchni o różnych kubaturach ważna jest odpowiednia kolorystyka, która wywoła określony efekt wizualny. W małych wnętrzach stawiajmy na jasne kolory w odcieniach energetycznej i pobudzającej apetyt żółci. Elegancki charakter nada połączenie tej barwy z odcieniem jasnej szarości. Takie zestawienie optycznie powiększy przestrzeń. W pomieszczeniach o większej powierzchni możemy pozwolić sobie na wprowadzenie ciemniejszych tonacji, np. niezwykle modnej w tym sezonie zieleni. Można przełamać ją szarością, odcieniami bieli lub seledynu.

KUCHNIA Z JADALNIĄ

Połączenie kuchni z jadalnią jest powszechnie stosowanym rozwiązaniem zarówno w małych, jak i dużych mieszkaniach i domach, ponieważ jest niezwykle wygodne oraz naturalne – umożliwia szybkie i łatwe przenoszenie przygotowanych potraw. W niewielkich rozmiarów kuchnio-jadalni warto zastosować stół z opuszczanym blatem oraz składane krzesła, które zawieszone na ścianie stanowić będą nowoczesną ozdobę. Mając do czynienia z dużą przestrzenią, możemy pozwolić sobie na wstawienie do kuchni dużego stołu, który będzie stanowił centralny punkt aranżacji. Łącząc kuchnie z jadalnią możemy zdecydować się na rozwiązania spajające obie przestrzenie w harmonijną całość lub skontrastować je za pomocą odmiennej kolorystyki lub innej podłogi – w części kuchennej można zastosować praktyczne płytki, natomiast w części jadalnianej efektowny, drewniany parkiet.

Kuchnia otwarta na salon

KUCHNIA OTWARTA NA SALON

Urządzając mieszkanie lub dom można pójść o jeszcze jeden krok dalej, łącząc ze sobą kuchnię, jadalnię oraz salon – jest to świetny sposób na wyeliminowanie zbędnych podziałów przestrzeni. Strefa gotowania, posiłków i relaksu stanowi estetyczną i funkcjonalną jedność. Otwarta przestrzeń pomiędzy kuchnią, a salonem daje poczucie swobody oraz ułatwia interakcję pomiędzy osobą gotującą, a czekającymi na posiłek domownikami. Komunikację jeszcze bardziej ułatwi obecność kuchennej wyspy, która zachęca do wspólnego gotowania, a także stanowi dodatkową przestrzeń do przechowywania. Wyspa subtelnie rozdziela kuchnię, jadalnię oraz salon, bez zaburzania panującej między nimi harmonii.

Ergonomiczna kuchnia

Ergonomia w kuchni - ciąg technologiczny i strefy funkcyjne

Dzięki przemyślanemu rozmieszczeniu szafek oraz sprzętów, czyli odpowiedniemu „ciągowi technologicznemu”, możemy znacznie skrócić czas przygotowania potraw oraz ułatwić sobie pracę. Urządzając kuchnię, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę wszystkie wykonywane w niej czynności – począwszy od wypakowywania zakupów, przez obieranie, krojenie, gotowanie, na sprzątaniu skończywszy – a następnie zaprojektować przestrzeń w sposób ułatwiający ich wykonywanie. Lodówka, blat, zlew oraz kuchenka, tworzące tzw. „trójkąt roboczy”, powinny być rozmieszczone w odpowiednich odległościach gwarantujących swobodne i szybkie poruszanie się między nimi. Przestrzeń kuchenną dzielimy rozmieszczając niezbędne sprzęty na 5 podstawowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania oraz gotowania. W kuchni o kwadratowym kształcie możemy ułożyć wyposażenie kuchni w kształcie litery U. W prostokątnej przestrzeni warto zastosować zabudowę jednorzędową, to jest umieścić szafki i sprzęty AGD po jednej stronie pomieszczenia lub ustawić je w kształcie litery L. Tego typu rozmieszczenia zapewniają doskonałą ergonomię pracy i komfort.

Funkcjonalny blat kuchenny

ORGANIZERY KUCHENNE – to pojemniki z przegrodami, pomagające w utrzymaniu porządku w szufladach – najczęściej służą do segregowania sztućców.

TRÓJKĄT ROBOCZY

Częstym błędem jest niezachowanie odpowiednich odległości pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem, a kuchenką. Sprzęty te należy oddzielić od siebie blatami – wtedy praca w kuchni będzie o wiele bardziej wygodna.

Ściana z cegły w kuchni

WYSOKOŚĆ BLATÓW – standardowo blaty usytuowane są na wysokości 85 cm od podłogi, jednak wysokość blatu powinna zostać dostosowana do średniego wzrostu domowników.

System cargo w kuchni

SYSTEMY CARGO – zamontowane na prowadnicach kosze, stanowiące alternatywę dla tradycyjnych półek i szuflad, umożliwiają szybkie, łatwe i ciche otwieranie szafek.

Usytuowanie kuchenki

USYTUOWANIE KUCHENKI – płyta grzewcza nie powinna znajdować się w narożniku. Po obu stronach kuchenki powinny znajdować się obszerne blaty, które umożliwią nam zdjęcie i swobodne odłożenie garnka.

NAJMODNIEJSZE STYLE W ARAŻACJI KUCHNI

STYL TRADYCYJNY – tradycyjna kuchnia nasycona jest mnogością elementów. Subtelnie zdobione meble najczęściej wykonane są z litego drewna. W tradycyjnej kuchni powinno znajdować się dużo zamkniętych szafek. Tego typu kuchnie są zawsze przytulne i rodzinne.

Styl tradycyjny w kuchni

STYL NOWOCZESNY – to przede wszystkim proste linie mebli – matowych lub na wysoki połysk – w monochromatycznych barwach. Nie ma w niej miejsca na zbędne dekoracje. Ozdobą wnętrza są designerskie sprzęty i oryginalne przedmioty użytkowe.

Styl nowoczesny w kuchni

STYL RUSTYKALNY – w stylu rustykalnym tradycja i przeszłość spotyka się z jakością i funkcjonalnością. Finezyjne meble z litego drewna, haftowane serwetki i tradycyjne dekoracje zestawione są z nowoczesną technologią i sprzętami w stylu retro.

Styl rustyklany w kuchni

STYL SKANDYNAWSKI – to prostota, funkcjonalność, zamiłowanie do natury i jasnych kolorów. Skandynawskie kuchnie są przestronne i świetliste, często połączone z jadalnią oraz salonem. Dominujące materiały to drewno, kamień, ceramika oraz bawełniane lub lniane tkaniny.

Styl skandynawski w kuchni

 

 


Dekoratorium zrób to sam

Artykuł pochodzi z Dekoratorium Magazyn Nr 1 (16) 2017. Autor: Marta Brzezińska

Więcej inspirujących porad i fotografii na stronie www.dekoratorium.com

 

Galeria:

polaczenie_kuchni_z_jadalnia.jpg
Oceń ten artykuł:
Średnia ocena: 4,3 - Ilość głosów: 6
Drukuj
Kanał
inspiracyjny
Kanał
korporacyjny